Skip to content
Etusivu Hoas Kokemuksia soluasumisesta

Kokemuksia soluasumisesta Hoasilla

Kysyimme asukkailtamme kokemuksia soluasumisesta. Vastauksissa korostui apu arkisissa tilanteissa, uudet, ehkä yllättävätkin, ystävyydet ja odotetusti myös edullisesta asumismuodosta taskuun jäävät säästöt.

Arjen jakaminen ja uudet ystävyydet

”Hauskoja ja mukavia kohtaamisia sellaisten ihmisten kanssa, joita ei muuten olisi tullut tavattua. Mielenkiintoisia ja syvällisiä yöllisiä keskusteluja teekupin ääressä. Uusia kaverisuhteita ja koskettavia sanoja. Hulvattomia tarinoita kerrottavaksi myöhemmin kavereille.”

Vähemmän siivoamista

Ei tarvitse siivota itse niin usein, kun jaetaan vuorot.

”Jos lähtee reissuun, löytyy kukkien kastelija läheltä. Juuri koskaan ei tarvitse olla ihan yksin ja jos jotain tapahtuisi, olisi auttaja lähellä. Tutustuu monenlaisiin ihmisiin ja pääsee monista turhista ennakkoluuloista eroon. Oppii oman kodin jakamista muiden kanssa ja sitten kun muuttaa vaikka kumppanin kanssa yhteen, ei yhteisasuminen tule yllätyksenä. Parhaassa tapauksessa ystävystyy kämppisten kanssa ja silloin ei tarvitse lähteä kotoa kauemmas, jotta saa viettää aikaa ihanien ihmisten kanssa! Itse olen ainakin saanut monta hyvää ystävää jo tässä ajassa :)”

Itkua, huutoa, naurua, surua ja iloa

”Kämppisten kanssa vietetyt hetket. Mukaan on mahtunut itkua, huutoa, naurua, surua, iloa, myötätuntoa ja niistä aineksista on syntynyt ikuiset muistot ja rakkaat ystävät.”

Turvallinen olo

”Aina on turvallinen olo; jos itselle tulisi joku äkillinen hätä niin auttajia on lähellä. Ei tarvitse siivota niin usein itse, kun jaetaan vuorot. Jos lähtee reissuun, löytyy kukkien kantelija läheltä. Koskaan ei tarvitse olla ihan yksin. Oppii tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja vapautuu monista ennakkoluuloista. Oppii ryhmätyöskentelyä – sitten kun muuttaa vaikka kumppanin kanssa yhteen, ei kodin jakamisen haasteet tule yllätyksenä.”

Ei ole pakko olla yksin

Aina on seuraa eikä tarvitse olla yksin, mutta jos kaipaa aikaa yksin voi vetäistä oven kiinni ja olla rauhassa!

”Sain sydänystävän <3 On ihanaa kun saa halutessaan helposti seuraa. Nautin siitä, kun koti on täynnä elämää: pimeitä arki-iltoja piristää kämppikset, heidän heilansa ja yksi koira! Kokkailu sekä sauna- ja leffaillat yhdessä! Tylsien siivousvuorojen sijasta lanseerasimme kämppisten kanssa siivousskaban: aina kun esimerkiksi imuroi yleiset tilat tai pesee vessat, saa merkata tukkimiehen kirjanpidolla omalle kohdalleen viivan. Meillä pelkkä oman sijoituksen näkeminen motivoi tarpeeksi, mutta tähän voisi vaikka lisätä palkinnon sille, jolla on 3kk jälkeen eniten viivoja.”

”On kivaa moikata keittiössä ja vaikka kysyä nopeat kuulumiset, ei ole yksinäinen olo kun tietää että joku muukin on kotona. Toisaalta siinä saattaa myös kaverustua enemmänkin. Samaan aikaan kaikilla on kuitenkin omat huoneet joihin voi vetäytyä kun haluaa olla rauhassa. Ja kun lähtee reissuun, saa helposti kukkien kastelijan!”

Kämppiksistä tuli ystäviä

Olin varautunut pahimpaan, yllätyin iloisesti. Soluasumisen piti olla väliaikaista, nyt ei ole mikään kiire pois.

”On kotoisaa kun tietää muitakin olevan paikalla, vaikkei heitä varsinaisesti edes näkisikään. Kaverini, joka muutti samoihin aikoihin yksiöön, ja jonka kanssa olemme jakaneet paljon omilleenmuuttokokemuksia, on kertonut, kuinka hän yllättävän usein tuntee itsensä yksinäiseksi muutettuaan pois kotoa toiseen kaupunkiin. Itse en ole tuntenut itseäni kertaakaan yksinäiseksi soluasumisen aikana. Toinen kämppäkavereistani on saman alan vuotta vanhempi opiskelija, ja häneltä olen saanut monia vinkkejä siitä, mitä opiskelutapahtumia ei missään nimessä kannata jättää välistä ja siitä, millaisia hänen edellisen vuoden eli minun tulevat kurssit ovat ja miten paljon työtä ne vaativat. Solukavereiden kesken on myös kätevä jakaa ruokaa!”

”Kämppiksistä tullut ystäviä. Ei tunne itseään yksinäiseksi, kun voi halutessaan höpötellä kämppisten kanssa. Yhteiset kokkaushetket ja viinin juonti. <3 Olin varautunut pahimpaan, yllätyin iloisesti. Soluasumisen piti olla väliaikaista, nyt ei ole mikään kiire pois. Edullinen vuokra ja huipputyypit kämppiksinä, mikäs sen parempaa.”

Rahaa säästöön

”Muutimme opiskelujen alkaessa kahden lukiokaverini kanssa yhteiseen soluun. Nyt vuoden yhteiselon jälkeen voin sanoa, että valinta oli täydellinen! Solu asunto sijaitsee n. 15 minuutin päässä yliopistolta, ja vuokran jälkeen jää rahaa muuhunkin elämään, vaikka en käy töissä opintojen ohella. Asuntomme olohuoneen sohvalla on myös ollut mukava viettää pimeitä syysiltoja tai ratkoa kinkkisiä matematiikan tehtäviä.”

”Minusta solussa on mukavaa asua: halpa hinta, kämppiksistä on seuraa ja jos jotain sattuu, apu on lähellä. Toki aina välillä vastaan tulee häiriköitä, mutta valtaosa omista kämppiksistäni on ollut ihan kunnon väkeä, monet hyvinkin mukavia :)”

Hauskuutta unohtamatta

Meillä oli välillä yhteisiä brunsseja ja lettukestejä, toinen heistä teki minulle kampauksia vuosijuhliin ja välillä iltaisin istuimme kukin oman ovemme edessä lattialla ja juttelimme ja nauroimme.

”Suunniteltiin ja toteutettiin kämppisten kanssa pienimuotoinen kesäpuutarha parvekkeellemme: nyt hymyilyttää aina kun näkee kukkaset ikkunasta, ja lisäksi kaikki säästivät rahaa ja aina on joku kotona kastelemassa kasveja, vaikka itse olisi reissussa.”

”Soluasuminen antaa hintansa vuoksi mahdollisuuden säästää enemmän. Itselläni esim menee 300€/kk asuntosäästötilille, eli käytännössä summa, jonka maksaisin solun hinnan päälle markkinahintaisessa yksiössä.”

”Kämppisten läsnäolo rauhoittaa. Ikinä ei tunnu niin yksinäiseltä kuin yksin asuessa. Kämppisten kanssa voi sopia ruuanlaitosta yhdessä, ja rahaa säästyy.”


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu