Skip to content
Framsida Hoas Erfarenheter av rum i delad bostad hos Hoas

Erfarenheter av rum i delad bostad hos Hoas

Vi frågade våra hyresgäster om deras erfarenheter av att bo i rum i delade bostäder. I svaren framhävdes hjälp i vardagliga situationer, nya, kanske till och med överraskande, vänskapsförhållanden och som förväntat också besparingar som resultat av den förmånliga boendeformen.

Delad vardag och nya vänskapsförhållanden

”Roliga och trevliga möten med människor som man annars inte hade träffat. Intressanta och djupgående nattliga konversationer över en kopp te. Nya kompisförhållanden och rörande ord. Galet roliga historier att berätta vidare till kompisar.”

Mindre städning

Man behöver inte städa så ofta när man gör upp städturer.

”Om man åker på en resa hittar man lätt någon som kan vattna ens blommor. Man behöver nästan aldrig vara ensam och om något skulle hända finns det en hjälpare i närheten. Man lär känna ett stort antal människor och blir av med många onödiga fördomar. Man lär sig dela sitt hem med andra och slipper bli överraskad över hur det är att bo tillsammans när man flyttar ihop med en partner. I bästa fall blir man vän med sina rumskamrater och då behöver man inte lämna hemmet för att få umgås med underbara människor! Personligen har åtminstone jag redan fått många goda vänner under den här tiden :)””

Gråt, skrik, skratt, sorg och glädje

Stunder tillbringade med rumskompisar. Det har funnits utrymme för gråt, skrik, skratt, sorg, glädje, empati som har gett upphov till eviga minnen och kära vänner.”

En känsla av trygghet

“Man känner sig alltid säker; om det plötsligt skulle uppstå en nödsituation finns det hjälpare i närheten. Man behöver inte städa så ofta när man gör upp städturer. Om man åker på en resa hittar man lätt någon som kan vattna ens blommor. Man behöver aldrig vara helt ensam. Man lär sig att komma överens med olika människor och blir av med många fördomar. Man lär sig att arbeta i ett team – och slipper bli överraskad över hur det är att bo tillsammans när man flyttar ihop med en partner.”

Man behöver inte vara ensam

Det finns alltid sällskap och man behöver inte vara ensam, men behöver man tid för sig själv kan man stänga dörren och vara ifred!

”Jag fick en bästa vän <3 Det är härligt att lätt få sällskap när man så önskar. Jag tycker om att hemmet är fyllt av liv: mörka vardagskvällar muntras upp av rumskompisarna, deras respektive och en hund! Matlagning samt bastu- och filmkvällar tillsammans! I stället för tråkiga städturer lanserade vi tillsammans med våra rumskompisar en städtävling: varje gång man till exempel dammsuger gemensamma utrymmen eller tvättar toaletten får man markera det med att dra ett streck. Hos oss är det tillräckligt motiverande att se resultatet, men kunde kunde ju lägga till ett pris, såsom till den som efter tre månader har flest streck.”

”Det känns bra att säga hej till någon i köket och snabbt höra efter hur dagen har varit, man känner sig inte ensam när man vet att också någon annan är hemma. Å andra sidan kan det också leda till djup vänskap. Samtidigt har alla sina egna rum att dra sig tillbaka till när man vill vara ifred. Och när man åker på en resa hittar man lätt någon som kan vattna ens blommor!”

Rumskompisarna blev vänner

Jag förberedde mig på det värsta, blev positivt överraskad. Delad bostad skulle vara någonting tillfälligt, nu är det ingen brådska att komma i väg.

”Det är hemtrevligt att veta att de andra finns där, även om man inte ser dem. Min kompis, som vid samma tidpunkt flyttade till en etta, och som jag har delat många erfarenheter om att flytta på egen hand med, har berättat för mig hur överraskande ofta hen känner sig ensam efter att ha flyttat hemifrån till en ny stad. Personligen har jag aldrig känt mig ensam under tiden jag har bott i en delad bostad. Den ena av mina rumskompisar studerar sedan ett år inom samma område, och jag har fått många tips om vilka studerandeevenemang jag inte får missa och hurudana hens föregående års kurser och mina blivande är, och hur mycket arbete de har krävt. Det är också behändigt att dela mat rumskompisar emellan!”

”Rumskompisarna har blivit vänner. Man känner sig inte ensam när man kan prata med sina rumskompisar när man vill. Gemensamma matlagningsstunder med lite vin. <3 Jag förberedde mig på det värsta, blev positivt överraskad. Delad bostad skulle vara någonting tillfälligt, nu är det ingen brådska att komma i väg. Förmånlig hyra och toppentyper som rumskompisar, vad kunde vara bättre.”

Spara pengar

”I början av våra studier flyttade jag och två av mina gymnasievänner in i en delad bostad. Nu, efter att ha bott tillsammans i ett års tid, kan jag säga att valet var perfekt! Den delade bostaden ligger cirka 15 minuter från universitetet och efter hyran finns det pengar kvar till annat i livet, trots att jag inte jobbar medan jag studerar. Det har också varit mysigt att tillbringa mörka höstkvällar med att lösa knepiga matematiska problem i vardagsrummets soffa i vår bostad. ”

”Jag tycker att det är trevligt att bo i ett rum i en delad bostad: förmånligt pris, rumskompisar som sällskap och nära till hjälp om något skulle hända. Naturligtvis finns det alltid någon som kan uppträda störande, men majoriteten av mina egna rumskompisar har varit riktigt bra typer, många av dem ytterst trevliga :)”

Att ha kul tilsammans

Ibland ordnade vi gemensamma bruncher och plättkalas, en rumskompis fixade min frisyr inför årsfesten och ibland på kvällarna satt vi i tur och ordning på golvet framför dörrarna till våra rum och pratade och skrattade.

”Vi rumskompisar planerade och förverkligade en liten sommarträdgård på vår balkong: nu ler vi varje gång vi ser blommorna genom fönstret, och dessutom sparade alla pengar och det finns alltid någon hemma som vattnar växterna, även om man själv är ute och reser.”

”På grund av sitt pris ger boende i delad bostad möjligheten att spara mer. Själv lägger jag till exempel 300 €/månad på ett bostadssparkonto, vilket praktiskt taget är det belopp som jag, utöver kostnaden för rummet i en delad bostad, skulle betala för en etta till marknadspris.”

”Rumskompisarnas närvaro är lugnande. Det känns aldrig lika ensamt som när man bor ensam. Man kan komma överens om att laga mat tillsammans med sina rumskompisar och spara pengar.”


Your current shadow instance is ""devstaging"". Exit