Skip to content
Framsida För den sökande Så här ansöker du om studentbostad

Så här ansöker du om studentbostad

Du kan ansöka om en bostad så snart din studieplats har bekräftats. Ansökan är giltig i tre (3) månader från inlämningsdagen.

Så här ansöker du om bostad hos Hoas

1. Så här ansöker du om bostad hos Hoas

Du kan ansöka om bostad hos Hoas om dina studier är på heltid, leder till examen, berättigar till studiestöd och äger rum i huvudstadsregionen eller i kranskommunerna.

Läs mer om kriterier för uthyrning av bostäder: Vem kan ansöka om bostad?

2. Gör en bostadsansökan

Det tar ungefär åtta minuter att fylla i bostadsansökan, men det är värt att göra det noggrant. Fyll i ansökningsinformationen och ange dina bostadsspecifika önskemål för bostadsansökan.

Du kan ansöka om en bostad antingen ensam eller tillsammans med en partner eller vän.
Observera att du kan ha bara en giltig ansökan i taget.

Ju fler bostadsområden och bostadstyper du väljer för din ansökan, desto bättre är dina chanser att få en bostad. Den maximala hyra du anger påverkar också vilken typ av bostäder vi kan erbjuda dig.

3. Håll din ansökan uppdaterad

Din ansökan är giltig i tre månader. Uppdatera din ansökan minst var tredje månad så att den inte går ut och tas bort från vårt register. När du uppdaterar din ansökan kan du också överväga om du kan lägga till fler områden eller bostadstyper.

4. Hoas letar efter och erbjuder dig en lämplig bostad

Väntetiden varierar från ett par veckor till drygt ett år beroende på de önskemål du framfört angående bostaden. Rum i delade bostäder frigörs mycket snabbare för uthyrning än till exempel ettor. Områdena nära Helsingfors centrum är också mycket populära, vilket innebär att väntetiden är längre än i andra områden.

Tyvärr finns det inte tillräckligt med bostäder för alla.

5. Du får ett bostadserbjudande via e-post

Gå igenom bostadserbjudandet och acceptera det.  Du kan bekräfta ditt hyresavtal genom att signera det i vår elektroniska tjänst och sända erforderliga dokument till Hoas inom den angivna tidsfristen.

6. Välkommen till ditt Hoas-hem!

Det lönar sig att börja planera sin flytt i god tid. Vem bär sakerna? Var får jag nycklarna? Hur får jag mitt namn på dörren?

Vi hoppas att du trivs i ditt nya hem.


Your current shadow instance is ""devstaging"". Exit