Skip to content
Etusivu Asuvalle Sähköt ja valo

Asukkaan vastuulle kuuluu sekä asunnon varustukseen kuuluvien että omien lamppujen palaneiden polttimoiden vaihtaminen. Asukkaan vastuulla on myös tarkastaa sulakkeet ja tarvittaessa vaihtaa palanut sulake.

Sulakkeen tarkoitus on suojata sinua tapaturmavaaralta, jos johonkin käyttämääsi laitteeseen tulee vaarallinen vika. Lisäksi sulake voi palaa, jos sitä kuormittaa liikaa. Ylikuormitus voi aiheuttaa sähköjohtojen lämpenemistä, joka taas voi aiheuttaa jopa tulipalon. Sähköt voivat toimia rajatusti myös, jos sinulla on kotona-poissa -kytkin väärässä asennossa tai kylpyhuoneesi vikavirtasuoja on lauennut.

Sulakkeen vaihtaminen tai takaisin toimintavalmiiksi kytkeminen on asukkaan vastuulla. Jos sulake palaa toistuvasti, irrota kaikki laitteet ja valaisimet pistorasioista ja kokeile kytkeä ne yksitellen verkkoon. Jos mikään yksittäinen laite ei ongelmaa aiheuta, laita laitteet takaisin verkkoon ja tarkasta, ylikuormittaako laitteiden määrä sulakkeita. Jos et löydä syytä sulakkeiden jatkuvalle palamiselle, tee asiasta vikailmoitus Hoasille.

Jos asunnossasi on tulppasulakkeet (lankasulake), kannattaa tarkastaa niiden suuruus jo etukäteen ja hankkia muutama sulake kaappiin varalle.

Tulppasulakkeen tarkastaminen ja vaihtaminen

Tarkasta ensin, mikä sulake on palanut. Usein sulakkeen päässä oleva merkkinasta on irronnut palaneesta sulakkeesta. Merkkinasta on yleensä punainen. Nasta ei aina irtoa, joten välillä palanut sulake täytyy löytää testaamalla.

  1. Katkaise sähköt sulaketaulun pääkytkimestä. Tarkasta, että sulakkeen varokekansi (tulppa sulakkeen ympärillä) on ehjä. Jos posliini on murtunut, tee asiasta vikailmoitus Hoasille, jossa mainitset kannen rikkoutumisesta. Tässä tapauksessa älä vaihda sulaketta itse.
  2. Kierrä sulake varokekansineen irti. Jos sulake ei irtoa varokannen mukana kierrä varokekansi takaisin ja yritä uudelleen.
  3. Tarkasta sulakkeen suuruus ja vaihda samanlainen tilalle. Sulakkeen nimellisvirta/ sallittu kuormitus / tunnusväri: 6 A / 1400 W / vihreä; 10 A / 2300 W / punainen; 16 A / 3700 W / harmaa; 20 A / 4600 W / sininen
  4. Kierrä sulake ja varokekansi takaisin paikalleen.
  5. Kytke virta takaisin pääkytkimestä.

Sulakkeen vieressä on yleensä merkittynä, mihin tilaan tai laitteeseen mikäkin sulake liittyy. Joskus, varsinkin vanhoissa kiinteistöissä, merkinnät eivät pidä paikkaansa, eli vaikka sulake näyttäisi palaneen väärästä tilasta, kannattaa kuitenkin kokeilla sulakkeen vaihtoa. Lisäohjeita löydät esimerkiksi Tukesin sivuilta

Jos automaattisulake laukeaa, vaihtaa sulaketaulun kytkin asentoaan. Sähköt palautuvat, kun vaihdat kytkimen asentoon I, jolloin sulake on toimintavalmiina. Asennossa 0 oleva sulake on lauennut.

Jos automaattisulake on lauennut ylikuormituksesta johtuen, ei sulake välttämättä heti toimi, vaan sulakkeessa olevan toimintalaitteen täytyy antaa hetken aikaa jäähtyä ennen toimintavalmiiksi asettamista.

Kotona/poissa –kytkimellä voi rajata käytettävää asunnossa käytettävää sähköä ja energiaa silloin, kun asunnossa ei asu ketään tai asukkaat ovat pidempään vaikkapa matkoilla. Jos muutat uuteen asuntoon, eivätkä sähköt toimi, kannattaa siis tarkastaa tämä kytkin.

Jos sähköt tuntuvat toimivan puutteellisesti, vaikka sulakkeet ja vikavirtasuoja ovatkin kunnossa, tarkista kotona/poissa -kytkin. Kotona/poissa –kytkin muistuttaa yleensä ulkonäöllisesti valokatkaisijaa.

Vikavirtasuoja on lisäsuojalaite, joka voi olla uudemmissa asunnoissa sulakkeen lisäksi. Usein vikavirtasuoja on kylpyhuoneen pistorasiassa.

Jos esimerkiksi pesukoneesi ei saa sähköä, voi syynä olla vikavirtasuojan laukeaminen. Sulakkeiden lisäksi kannattaa siis tarkastaa myös vikavirtasuoja. Jos vikavirta laukeaa uudelleen, kannattaa testata samalla tavalla kuin sulakkeiden kohdalla, mikä laite sulakkeen laukeamisen aiheuttaa.

Vikavirtasuoja tulisi testata säännöllisesti esimerkiksi neljännesvuosittain. Pistorasiassa on testipainike, jolloin vikavirran pitäisi laueta. Kun pistorasia on testattu, palautetaan vikavirtakytkin asentoon I.

Kattorasia sokeripalalla

Vanhemmissa asunnoissa kattorasiassa on usein sokeripala, johon lamppu kytketään. Sokeripalalliseen kattorasiaan kuuluu taustalevy, koukku ja sokeripala. Ennen kuin alat kytkeä lamppua paikalleen varmista, ettei kattorasiaan tule virtaa. Lamppu asetetaan koukkuun roikkumaan. Lamput kaksi johtoa laitetaan sokeripalan reikiin ja ne kiristetään paikoilleen ruuveilla, jotka ovat sokeripalassa.

Valaisinpistorasia

Asunnon kattorasia voi olla valaisinpistorasia, jossa on valaisimelle valmiina pistorasia ja koukku, johon valaisimen voi asentaa. Tällöin lamppu ripustetaan koukkuun roikkumaan ja kytketään pistorasiaan.

Hoas suosittaa, ettei asukas lähde purkamaan tai muuttamaan kattorasioita, vaan käyttää aina niihin sopivia valaisimia. Jos asukas kuitenkin tekee muutoksia, on asukkaan vastuulla varmistaa, että pois muuttaessa kattorasian kytketään takaisin turvallisesti tarvittaessa sähköasentajan toimesta. Jos kattorasia on asukkaan poismuuttaessa viallinen tai puutteellinen, saattaa Hoas laskuttaa sen korjauksesta aiheutuneet kulut. Jos olet juuri muuttanut asuntoon ja kattorasiat ovat viallisia, tee asiasta vikailmoituksen Hoasille.

Loisteputken vaihtaminen kuuluu asukkaan vastuulle.

Jos loisteputki palaa, irrota loisteputken muovinen suoja ja irrota loisteputki kääntämällä sitä ja vetämällä rungosta poispäin. Loisteputken vaihdon yhteydessä on järkevää vaihtaa myös lampun sytytin. Viallinen sytytin voi joko aiheuttaa lampun välkkymisen tai sen, ettei lamppu syty ollenkaan. Sytytin sijaitsee loisteputkivalaisimen rungossa. Se on pieni valkoinen sylinterin muotoinen kappale. Sytytin irtoaa painamalla sitä kevyesti ja kiertämällä sitä.

Loisteputken asennat paikalleen asettamalla sen kannat lampunpitimissä oleviin rakoihin ja kääntämällä 90 astetta. Jos raot eivät ole kohdallaan, voit yrittää siirtää niitä varovasti. Pitimissä on sähköiskun vaara. Jos lamppua kääntää liikaa tai liian vähän, ei se välttämättä toimi. Jos lamppu ei siis syty vaihdon jälkeen, yritä pyörittää sitä hieman. Lopuksi aseta lampun suoja paikalleen.

Loisteputkia ei pidä heittää sekajätteeseen vaan ne kuuluu toimittaa SE –laitteita myyviin myymälöihin, SER –keräyspisteisiin tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Asukkaan vastuulle kuuluu sekä asunnon varustukseen kuuluvien että omien palaneiden lamppujen vaihtaminen. Myös uunin ja jääkaapin lamput tulee asukkaan vaihtaa itse. Varmista aina, että uudet lamput, loisteputket ja sytyttimet ovat oikeaa mallia.

Uudemmissa ja perusparannetuissa kiinteistöissä saattaa asunnoissa olla led-lamppuja, joita asukkaiden ei ole mahdollista vaihtaa itse. Jos asuntosi led-lamppu tarvitsee vaihtoa, tee siitä Hoasille vikailmoitus.


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu