Skip to content
Etusivu Asuvalle Tuholaiset

Hoas ei tarjoa vuokralle asuntoja, joissa epäillään joko luteita tai torakoita, vaan nämä pidetään poissa vuokrauksesta torjuntojen ajan.

Asukkaan velvollisuutena on ilmoittaa tuholaishavainnoista mahdollisimman pian vuokranantajalle sekä noudattaa torjuntayhtiön antamia ohjeita. Huolelliset torjunnat ovat paras tapa päästä ongelmasta eroon. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää torjuntojen onnistumiseksi sekä tuholaisten leviämisen estämiseksi. Mikäli vuokralainen täyttää ilmoitusvelvollisuutensa heti havainnon tehtyään, on torjuntakäsittely vuokralaiselle maksuton. Hoasin tuholaistorjunnat suorittaa aina alan ammattilaiset tuholaistorjuntaan erikoistuneesta yrityksestä.

Keväisin ja kesäisin ongelmia aiheuttavat myös kiinteistön lähellä pesivät linnut. Lintujen pesät ovat pesimäkaudella suojeltuja, eli useissa tapauksissa tälle ongelmalle ei voida mitään.

Asunnossa voi esiintyä harmittomia, luonnonvaraisia hyönteisiä. Kaikki hyönteiset eivät vaadi tuholaistorjuntaa, joten pyri tunnistamaan löytämäsi hyönteinen. Jos olet kuitenkin epävarma siitä, mikä hyönteinen asunnosta löytyi tai tunnistat hyönteisen torjuntaa vaativaksi tuholaiseksi, täytä asiasta vikailmoitus.

Hoas ohjaa ilmoituksen tuholaistorjuntaan erikoistuneelle yhteistyökumppanille, joka kontaktoi asukkaat ja sopii kartoituksen ajankohdasta. Tarvittaessa Hoas lähettää asukkaalle sähköpostitse ohjeet tuholaistorjuntaan valmistautumisesta. Kun torjunnat alkavat, pitää tuholaistorjuja asukkaat ajan tasalla siitä, milloin asuntoon seuraavaksi tullaan ja mitä toimenpiteitä asukkailta tarvitaan tuholaistorjunnan onnistumiseksi.

Hoasin tuholaiskartoitukset ja -torjunnat suorittaa aina tuholaistorjuntaan erikoistunut yhtiö. Jos on syytä epäillä, että ongelma on levinnyt muihinkin asuntoihin, kartoitetaan aina tarvittavat asunnot. Tuholaisepäilyistä (eli ei vielä varmistetusta havainnosta) ei tiedoteta asukkaille, sillä monesti epäily osoittautuu aiheettomaksi ja aiheuttaa turhaa huolta.

Jos tarvetta suuremmille kartoituksille kuitenkin on, tehdään nämä aina ongelman vaatimassa laajuudessa. Hoasin tavoitteena on hoitaa tuholaisongelmat mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Mikäli syytä suuremmalle kartoitukselle on, Hoas infoaa tästä asukkaille.

Jos tuhoeläimen voi tunnistaa jo ennen vikailmoituksen tekemistä, on tarvittavien toimenpiteiden aloittaminen helpompaa. Osa tuholaisesta ei vaadi torjuntaa ja osan torjunnoista voi suorittaa kotikonstein.

Elintarviketuholaiset

Elintarviketuholaiset syövät elintarvikkeita tai pilaavat niitä ulosteillaan. Elintarviketuholaiset saattavat kulkeutua kotiin esimerkiksi kaupasta ostosten mukana.  Jos elintarviketuholaiset havaitaan pian, on niistä eroon pääseminen yleensä helppoa myös kotikonstein. Mikäli tuholainen on yhdessä pakkauksessa eikä se ole levinnyt pakkauksen ulkopuolelle, saattaa pakkauksen hävittäminen riittää ongelman poistamiseksi.

Elintarviketuholaiset eivät levitä tauteja (poikkeuksena russakka, joka saattaa levittää salmonellaa) tai ole myrkyllisiä.

Jos havaitset elintarviketuholaisia kotonasi, hävitä kaikki saastuneet elintarvikkeet. Jos haluat varmistaa myös ne elintarvikkeet, joissa tuholaisia ei näytä olevan, pakasta ne -20 asteessa viikon ajan. Tyhjennä kaapit, joissa tuholaisia on esiintynyt ja imuroi huolellisesti – hävitä pölypussi imuroinnin jälkeen. Voit yrittää torjua tuholaiset tuhohyönteissumutteilla käyttämäsi tuotteen ohjetta seuraten. Säilytä jatkossa elintarvikkeet muovipusseissa tai lasi- ja muovipurkeissa.

Mikäli kotikonstit eivät riitä ongelman poistamiseksi täytäthän asiasta vikailmoituksen, jotta Hoas voi tilata paikalle tuholaistorjunnan. Jos epäilet russakoita / torakoita asunnossasi, täytä vikailmoitus saman tien.

Elintarviketuholaisia ovat esimerkiksi keittiökoisa, riisihärö, rohmukuoriainen ja torakka.

Tekstiilituholaiset käyttävät ravintonaan muun muassa villaa, turkiksia ja höyheniä. Ne saattavat tehdä esimerkiksi reikiä vaatteisiin etsiessään reittejä ravinnon luokse. Vaatteiden pesu +40 -60 asteessa hävittää hyönteisen kaikki kehitysasteet. Voit myös pakastaa herkkiä materiaaleja – 20 asteessa viikon ajan.

Jos löydät asunnostasi tekstiilituholaisia, tee suursiivous asuntoon. Tyhjennä tuhohyönteisten mahdolliset oleskelupaikat ja imuroi ne huolellisesti. Hävitä pölypussi. Tee käsittely tuhohyönteissumutteilla tuotteen käyttöohjeen mukaisesti.

Osa tekstiilituholaisista elää myös luonnossa ja voivat siis kulkeutua asuntoon ulkoa. Voit ennalta ehkäistä tuholaisongelmaa säilyttämällä kellareissa, ullakoilla ja varastoissa villavaatteet ja turkikset tiiviissä astiassa tai pussissa.

Jos et pääse kotikonstein hyönteisistä eroon tai ongelma on laaja, täytä vikailmoitus.

Tekstiilituholaisia ovat esimerkiksi turkiskuoriaiset, vaatekoi ja vyöihrakuoriainen.

Jyrsijät saattavat levittää tauteja ja rikkoa asunnon rakenteita. Lisäksi ne voivat aiheuttaa muun muassa sähkökatkoja ja oikosulkuja. Rotat saattavat löytää tiensä myös roskakatoksiin, jos jätettä on jatkuvasti lattialla. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että jätteet viedään katokselle saakka ja ne laitetaan jäteastioihin sisälle. Huolehdi, että jäteastian kansi suljetaan kunnolla.

Jos jyrsijöitä esiintyy sisällä asunnossa, täytä aina vikailmoitus.

Syöpäläisiä voi kulkeutua asuntoon esimerkiksi ihmisten, vaatteiden ja huonekalujen mukana. Joskus syöpäläisiä tulee asuntoon esimerkiksi katolla olevan linnun pesän kautta. Syöpäläisten esiintymistä saattaa lisätä huono hygienia ja siivottomuus. Siisti asunto ei takaa sitä, ettei asunnossa voi esiintyä syöpäläisiä. Luteita voi tulla vaikkapa kotiin esimerkiksi matkoilta, eikä tällöin asunnon siivoustasolla ole asian kanssa mitään tekemistä.

Suomessa esiintyviä syöpäläisiä ovat muun muassa lutikat, kirput ja täit. Jos epäilet asunnossasi luteita, täytäthän asiasta vikailmoituksen mahdollisimman nopeasti, jotta asunto voidaan kartoittaa.

Jos epäilet asunnossasi luteita

Lutikoiden esiintymisen voit havaita puremien lisäksi tummista ulostejäljistä muun maussa sängyn rakenteissa. Ulosteet näyttävät pieniltä mustilta pisteiltä. Lutikoiden jäljiltä lakanoissa saattaa olla havaittavissa pieniä veripisteitä ja juovia. Kaikki eivät reagoi lutikan puremiin, eli jos huomaat näitä merkkejä asunnossasi, kannattaa käydä sänky läpi tarkemmin. Yleensä lutikat piilottelevat lähellä sänkyä, korkeintaan noin kahden metrin säteellä siitä. Jos epäilet luteita, tarkasta sänky ja sen alunen, petivaatteet, patja, kalusteet sängyn lähellä, mahdolliset reiät ja kolot sekä taulut ja peilit.

Jos epäilet asunnossasi lutikoita, täytä heti vikailmoitus. Voit itse pestä kaikki tekstiilit 60 asteessa (vaatteiden kohdalla kannattaa tarkastaa pesusuositukset – luteet kuolevat myös esimerkiksi pakastimessa, eli herkimmät tekstiilit kannattaa kenties mieluummin pakastaa) ja imuroida huolellisesti torjuntaa odottaessasi. Hävitäthän myös pölypussin.

Hoas ei torju sokeritoukkia, sillä torjunta on vaikeaa ja usein hyödytöntä. Sokeritoukista ei myöskään koidu asukkaille mitään vaaraa. Mikäli ampiaiset tekevät pesän esimerkiksi pääoven viereen tai näet asunnossasi faaraomuurahaisen, täytä asiasta vikailmoitus.


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu