Hoasin jäteastiat tyhjennetään sopimuksen mukaisin aikavälein. Jätetilan lattioille ei saa jättää roskia tai roskapusseja. Jos roskia on maassa niin paljon, että jäteastioita ei saa ulos jätetilasta, ei niitä tyhjennetä. Jätteiden keräysautojen kuljettajien vastuulle ei kuulu pihojen tai maahan jätettyjen roskien poisto, he tyhjentävät vain roska-astiat käynnillään. Lattialla lojuvat ruoantähteet ja muut roskat houkuttelevat paikalle myös rottia.
Joillain kiinteistöillä on useampi jätepiste, joissa saattaa olla eri jäteastiat. Joissain Hoasin uudemmissa kiinteistöissä Ruoholahdessa ja Kalasatamassa on käytössä jätteen keräykseen tarkoitettu putkikeräysjärjestelmä. Putken luukun saa auki avainlätkällä, jonka saat Hoasin toimistolta asuessasi sellaisessa kiinteistössä, jossa keräysputki on käytössä.
Kalusteita, ongelmajätettä tai muuta jäteastioihin kuulumatonta tavaraa ei saa jättää jätekatokseen tai muualle kiinteistölle. Asukkaan tulee itse huolehtia omien kalusteiden, isokokoisten jätteiden sekä muiden jätekatokseen kuulumattomien tavaroiden hävittämisestä tai kierrättämisestä.
Oikein lajittelemalla alennat kiinteistösi jätekustannuksia. Jos kierrätysastiaan päätyy väärää jätettä, vaikkapa lasipurkkeja biojätteeseen, ei jäteauto tyhjennä astiaa. Paikalle täytyy tällöin tilata sekajäteauto tyhjentämään biojäte sekajätteeseen, mikä nostaa jätekustannuksia.
Katso kierrätys.info-sivulta lähimmät jätteenkeräys- ja kierrätyspisteet, jos kaikkia ei löydy omasta jätepisteestäsi. Lue lisää kierrätyksestä HSY:n sivuilta
Sekajäte
Sekajätteestä voidaan käyttää myös nimityksiä kuivajäte, kaatopaikkajäte tai polttojäte. Sekajätteeseen kuuluu kierrätykseen kelpaamattomat materiaalit, kuten likaantuneet paperit, pahvit ja muovipakkaukset. Ongelmajätettä tai esimerkiksi huonekaluja ei saa laittaa sekajätteeseen.
Biojäte
Biojäte täytyy muistaa pakata maatuvaan materiaaliin, kuten paperipussiin tai biojätteiden kierrätystä varten kaupoissa erikseen myytäviin pusseihin. Huomaathan, että biojätteeseen ei kuulu lemmikkieläinten jätökset tai esimerkiksi tavallinen tai mineraalipohjainen kissanhiekka.
Muovipakkaukset
Muovipakkausten keräykseen voi viedä kaikki tyhjät muovipakkaukset. Muovipakkauksia ovat myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetyt muoviset rasiat, kääreet, pussit tms. Tyhjät pakkaukset tulee huuhtaista tai pyyhkäistä tarvittaessa ennen kuin ne viedään keräysastiaan. Sellainen puhtaus riittää, josta ei aiheudu home- tai hajuhaittoja. Etiketit saa jättää pakkauksiin. Korkit ja kannet tulee irrottaa alkuperäisestä pakkauksesta jatkojalostamisen helpottamiseksi. Eri muovia olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin. Samanlaisia muoveja tai saman merkkisiä pakkauksia voi laittaa sisäkkäin, jos on varmaa, että muovilaatu on kaikissa sama.
Paperi
Paperijätteeseen voi viedä kaikki postiluukusta asuntoon tulevat paperit. Paperijätteen voit viedä keräysastiaan valkoisessa paperipussissa. Papereista ei tarvitse poistaa niittejä. Älä niputa lehtiä naruilla tai teippaamalla. Paperinkeräysastiaan ei saa laittaa märkää tai likaista paperia, pahvia tai esimerkiksi maitotölkkejä.
Metalli
Metallijätteeseen ei saa laittaa ongelmajätteitä, kuten akkuja tai märkää maalia sisältäviä maalipurkkeja tai sähkö- ja elektroniikkaromua, kuten televisioita, tietokoneiden näyttöjä tai pesukoneita. Juomatölkit, myös pantittomat, on suositeltavaa palauttaa pullonkeräykseen.
Lasi
Lasipurkit täytyy huuhdella ja niistä täytyy poistaa kannet ja korkit. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse irrottaa. Panttipullot voit palauttaa kauppaan tai Alkoon. Lasijätteeseen ei saa lajitella esimerkiksi ikkunalasia, peililasia, autonlasia, lämpölasia, hehkulamppuja, posliinia, kristallia, keramiikkaa tai lankavahvisteista lasia.
Kartonki
Likaiset pakkaukset täytyy huuhtaista ja kuivattaa ennen kierrättämistä. Pahvilaatikot kannattaa purkaa ja taittaa kasaan, jottei astia täyty liian nopeasti. Kartongin keräysastiaan ei saa laittaa likaisia ja huuhtelemattomia pakkauksia tai styroksia.
Sähkö- ja elektroniikkaromu
Sähkö- ja elektroniikkaromua (SE-romu) ei saa laittaa sekajätteen joukkoon eikä jättää kiinteistön jätetilaan. SE-romu on toimitettava keräyspisteisiin, josta se päätyy edelleen hyödynnettäväksi. Monet laitteista sisältävät myös haitallisia aineita. Tällaisia laitteita ovat muun muassa televisiot, monitorit, kylmälaitteet, monet tieto- ja teletekniset laitteet, sekä kiinteällä akulla varustetut elektroniikkalaitteet. Kaikkea SE-romua voi viedä maksutta Sortti-asemille. SE-romun mukana ei saa toimittaa irrallisia paristoja tai akkuja, eikä hehkulamppuja.
Ongelmajäte
Ongelmajäte on aina lajiteltava erikseen muusta jätteestä. Lääkkeet voi palauttaa takaisin apteekkiin, räjähteet poliisille ja sähkölaitteet, akut sekä paristot niille varattuihin omiin keräysjärjestelmiin. Esimerkiksi useista marketeista löytyy pattereiden keräyspiste.