Skip to content
Etusivu Uutiset Tuomitsemme jyrkästi Venäjän toimet ja osoitamme tukemme Ukrainalle

Tuomitsemme jyrkästi Venäjän toimet ja osoitamme tukemme Ukrainalle

Tuomitsemme jyrkästi Venäjän sotatoimet ja osoitamme täyden tukemme ja myötätuntomme ukrainalaisia ja Ukrainaa kohtaan. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta Ukrainalta pakenevien hätämajoittamiseen.

Viimeaikaiset tapahtumat Euroopassa ovat olleet järkyttäviä ja epäoikeudenmukaisia. Ukraina on joutunut Venäjän valtionjohdon päättämän järjettömän ja provosoimattoman sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. Venäjän valtio pyrkii hämärtämään tapahtunutta ja vääristelee totuutta Ukrainasta. Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut radikaalisti.

Olemme Hoasilla ja laajasti koko Suomessa järkyttyneitä tapahtuneesta. Haluamme osoittaa tukemme ja myötätuntomme ukrainalaisia ja Ukrainaa kohtaan. Tuomitsemme jyrkästi Venäjän Ukrainaan kohdistamat sotatoimet. Venäjän tulee välittömästi lopettaa nämä sotatoimet ja kunnioittaa Ukrainan valtiollista itsenäisyyttä ja rajoja.

Ukrainalaisilla on ymmärrettävästi huoli omasta ja lähimmäistensä hyvinvoinnista sekä maansa kohtalosta ja tulevaisuudesta. Suomi, Eurooppa ja koko maailma ovat huolissaan tästä kehityssuunnasta. Pääkaupunkiseudulla ja Hoasin asukkaina on myös ukrainalaisia opiskelijoita. Heille tilanne on karmea. Suomessa opiskelevat ukrainalaiset ovat tilanteessa, jossa heillä ei välttämättä ole tiedossa sukulaisten ja ystävien olinpaikkaa ja kohtaloa tai vanhempien ja sodassa konkreettisesti mukana olevien sukulaisten kohtaloa. Selvitämme säätiön mahdollisuuksia tarjota rajallinen määrä vapaana olevia asuntoja mahdolliseen ukrainalaisten pakolaisten hätämajoituskäyttöön.

Samalla kun tuomitsemme Venäjän valtion toimet, meidän pitää ymmärtää myös se, että Suomessa asuvat venäläiset opiskelijat eivät ole osallisia tapahtuneeseen, sitä koskeviin päätöksiin tai sotatoimiin. Tilanne on helposti myös heille hämmentävä. Luotamme Hoasilla siihen, että me kaikki katsomme Ukrainaan kohdistetut sotilaalliset toimet yksiselitteisen tuomittavina. Haluamme myös korostaa sitä, että Hoasilla jokaiseen opiskelijaan ja asukkaaseen suhtaudutaan tasaveroisesti emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää tai kaltoin kohtelua esimerkiksi kansallisuuteen perustuen.

Sodassa ei ole koskaan voittajia. Sodassa häviävät aina kaikki. Jokainen meistä on joutunut kohtamaan nyt uuden maailmanpoliittisen tilanteen. Tämä aiheuttaa meissä kaikissa huolta Ukrainan sodan tulevasta kehityssuunnasta ja sen mahdollisista seurauksista. Haluamme muistuttaa, että mikäli tilanne aiheuttaa huolta tai pelkoa, keskusteluapua on tarjolla esimerkiksi Mieli ry:n kautta: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/. Myös Nyyti ry tarjoaa tukea ja apua: https://www.nyyti.fi/.

Tällaisessa tilanteessa tarvitsemme toisiamme ja yhteisöämme: Puhutaan kavereiden kanssa ja kysytään naapurin kuulumisia. Ei jätetä ketään yksin sen enempää Ukrainassa kuin Hoasillakaan. Pidetään toisistamme huolta.

Helsingissä 28.2.2022

Mikko Myllys
Hoasin hallituksen puheenjohtaja

Matti Tarhio
Hoasin toimitusjohtaja


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu