Skip to content
Etusivu Asuvalle Korvausvastuuhinnasto

Vastuunjakotaulukko ja korvausvastuuhinnasto

Vuokrasopimuksen solmimiseen liittyy myös vastuu asunnon kunnossapidosta ja asunnossa mahdollisesti tapahtuvista vahingoista.

Vastuunjakotaulukko

Osa asunnon huoltotöistä kuuluu asukkaan vastuulle. Tarkista vastuunjakotaulukosta onko asuntosi vian korjaus sinun vai Hoasin vastuulla. Esimerkiksi lamppujen vaihdot (myös kodinkoneiden), hajulukkojen puhdistukset ja palaneen sulakkeen korjaus kuuluvat normaalitilanteessa asukkaan vastuulle.

Vastaat itse omien laitteidesi toiminnasta. Mikäli vikailmoituksen perusteella huoneistoon tilataan korjaustyö, mutta vika osoittautuu olevan omassa laitteessasi, vastaat turhan huoltokäynnin kustannuksista. Oman laitteen huolto on asukkaan vastuulla, eikä Hoas huolla asukkaiden omia laitteita.

Huolimattomuudesta, virheellisestä käsittelystä tai hoidon laiminlyönnistä syntyneistä kustannuksista laskutetaan asukasta korvausvastuuhinnaston mukaisesti. Erillistapauksissa asukasta voidaan laskuttaa todellisten kulujen mukaisesti.

Korvausvastuuhinnasto

Jos aiheutat tahallisesti, laiminlyönnilläsi tai huolimattomuudellasi vahinkoa asunnolle, olet velvollinen korvaamaan aiheuttamasi vahingon vuokranantajalle. Olet vastuussa myös luvallasi huoneistossa oleskelevista henkilöistä. Jos laiminlyöt ilmoitusvelvollisuutesi asunnossa olevasta viasta ja siitä aiheutuneesta vahingosta, voit joutua vastuuseen vahingon aiheuttamista kuluista. Hoasilla on käytössään korvausvastuuhinnasto, johon on hinnoiteltu yleisimmät laskutettavat korjaustyöt.

Luonnollinen kuluma

Vuokralaisena et ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, kunhan huoneistoa on käytetty vuokrasopimuksen edellyttämään tarkoitukseen eli asumiseen. Luonnollinen kuluma tarkoittaa siis ajansaatossa asuntoon syntyviä jälkiä, kuten tummentumaa seinässä sängyn kohdalla. Lavuaarissa olevat halkeamat eivät ole luonnollista kulumaa.

Kotieläimen aiheuttamaa haittaa kuten raapimajälkiä karmeissa, seinissä tai lattioissa, ei katsota luonnolliseksi kulumaksi, vaikka se olisikin aiheutunut pidemmän ajan saatossa.

Tupakointi

Tupakointi on ehdottomasti kielletty kaikissa soluasunnoissa ja 31.5.2010 jälkeen alkaneissa vuokrasopimuksissa kaikissa asunnoissa sekä porraskäytävissä/kiinteistön yhteisissä tiloissa.

Jos asuntoon joudutaan asukkaan tupakoinnin takia tilaamaan ns. kotelointimaalaus, laskutetaan aiheutuneet kustannukset asukkaalta toteutuneiden kulujen mukaan. Usein seinien ja kattojen puhdistukseen sekä kotelointimaalaukseen kuluu useita tuhansia euroja.

Seinäkiinnitykset

Hoas ei suosittele seinäkiinnitysten tekemistä. Osassa asunnoista on seinissä puulistat, joihin taulut on tarkoitettu kiinnitettäväksi. Asunnon seiniä ei saa maalata.

Palapeilejä, seinähyllyjä tms. ei suositella kiinnitettäväksi seiniin, sillä niitä irrottaessa seiniin jää usein todella pahat jäljet. Poismuuttaessasi sinun tulee irrottaa hyllyt ja paklata sekä hioa reiät siististi.


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu