Skip to content
Etusivu Uutiset Asumisen foorumissa haettiin ratkaisuja vastuullisuuteen ja yhteisöllisyyteen

Asumisen foorumissa haettiin ratkaisuja vastuullisuuteen ja yhteisöllisyyteen

Hoasin historian toinen Asumisen foorumi pidettiin 10. toukokuuta. Päivän aikana käytiin keskustelua asumisen vastuullisuudesta sekä yhteisöllisyydestä.

Asumisen foorumin tarkoituksena on käydä kiinnostavaa asumiseen ja opiskelijoiden elämään liittyvää keskustelua sekä tarjota opiskelijakuntien edustajille suora kanava keskustelulle Hoasin kanssa.

Voiko Suomessa asua vastuullisesti?

Päivä aloitettiin keskustelulla, jossa asiantuntijapaneelin voimin pohdittiin, voiko Suomessa asua vastuullisesti. Keskustelu pureutui erityisesti siihen, mistä asumisen päästöt syntyvät ja mitkä ovat kuluttajien parhaat vaikuttamismahdollisuudet.

Päästötön energia yksinkertaisen vaikuttava toimi

Vastuullisuuden paneelikeskustelussa todettiin, että kun kuluttajana haluaa leikata asumisen hiilijalanjälkeä, helpoin yksittäinen keino on hankkia energia päästöttömänä – tai painostaa omaa vuokranantajaa tekemään niin.

Foorumilla todettiin myös, että asumisen hiilijalanjäljessä on tietenkin kyse paljon muusta kuin vain päästöttömän energian hankkimisesta. Esimerkiksi uuden talon rakentamisvaiheessa syntyy noin 50 vuoden käyttöä vastaavat päästöt

”Rakennusalan kehitys on ollut jähmeää, mutta nyt muutoksia pitää tehdä nopeasti. Isoja kysymyksiä Hoasille ovat nykyisten rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ja uusien asuntojen suunnittelu kestävästi – siten, että niissä asuvat opiskelijat vielä sadankin vuoden päästä. Vaikka vastuullisuustavoitteemme ovat kunnianhimoisia, samalla meidän on pidettävä opiskelija-asumisen hinnat kohtuullisena. Etsimme fiksuimpia ratkaisuja koko ajan”, Hoasin vastuullisuuspäällikkö Marika Nyyssönen totesi.

Kansallisen tason päätöksillä ja ohjauksella on suuri merkitys

Asumisen foorumin keskusteluun osallistunut Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki näki, että tulevan hallituksen käsissä on tärkeitä vastuulliseen asumiseen liittyviä päätöksiä.

”On todella tärkeää, että tuleva hallitus omalta osaltaan varmistaa, että meille syntyy riittävästi opiskelija-asuntoja ja muita kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Yhtä tärkeää on, että noissa asunnoissa on aina kannattavaa tehdä ympäristön kannalta parhaat energiaratkaisut ja niiden vaativat investoinnit. Tulevan hallituksen on varmistettava, etteivät korkotuetun kohtuuhintaisen asumisen enimmäishinnat ja säädökset muodostu näiden investointien esteeksi, sillä ne säästävät ilmastoa ja maksavat itsensä takaisin”, Sinnemäki totesi.

Keskustelussa oli mukana Sinnemäen lisäksi Green Building Councilin toimitusjohtaja Antti Ruuska, Keskon asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen, SYL:n hallituksen jäsen Sonja Naalisvaara sekä Hoasin vastuullisuuspäällikkö Marika Nyyssönen. Keskustelun juonsi toimittaja Jari Hanska.

Yhteisöllisyyden tulevaisuus Hoasilla

Vastuullisuuspaneelin jälkeen opiskelijakuntien ja asukkaiden edustajien sekä Hoasin johdon kesken syvennyttiin Hoasin yhteisöllisyyden kehittämiseen.

Aihetta alustettiin tutkimukseen perustuvien yhteisöllisyyden näkökulmien esittelyllä sekä katsauksella yhteisöllisyyden nykytilaan Hoasilla.

Osallistujien muodostamissa työpajaryhmissä yhteisöllisyyden tulevaisuutta pohdittiin kolmesta näkökulmasta; tilojen merkitys, digiyhteisöllisyyden mahdollisuudet sekä asukastoimintaan osallistumisen kynnyksen madaltaminen.

Tiloja erilaisiin tarpeisiin

Tilojen osalta päädyttiin mm. siihen, että tilojen käyttötarpeita olisi hyvä kartoittaa systemaattisemmin, jotta ne tulisivat parhaiten hyödynnetyiksi. Lisäksi todettiin, että tarpeet voivat vaihdella eri ihmisten ja kohteiden välillä paljon, ja että yhteisöllisyyden muodostuminen vaatii joka tapauksessa asukkaiden aktiivisuutta.

Digialustoilta tukea yhteisöllisyyden rakentamiseen

Digiulottuvuudesta ei löydetty suoraa ratkaisua yhteisöllisyyden pulmiin, mutta työpajassa todettiin, että jonkinlaiselle asukkaiden keskinäisen kanssakäymisen digialustalle olisi kysyntää. Uuden sovelluksen sijaan keskustelualusta tulisi löytyä samasta paikasta kuin esim. sauna- ja pesulavarausten hoitaminen, jolloin siellä vierailisi arjessaan muutenkin usein.

Avoimuus ja helppous madaltaa kynnystä

Asukastoiminnan kynnyksen madaltamiseen pohdittiin esimerkiksi mahdollisuuksia muuttaa termejä ja titteleitä vähemmän virallisen kuuloisiksi. Lisäksi todettiin, että mitä enemmän asukastoimikunnat kertovat itsestään ja tekemisistään, sen helpompi muiden on lähteä toimintaan mukaan.

Tiedot hyödyksi yhteisöllisyyden kehittämisessä

Asumisen yhteisöllisyyden aihe on erityisen ajankohtainen nyt, sillä yhteishallintolaki uudistuu vuonna 2024. Tahdomme tukea asumisen yhteisöllisyyttä aiempaa luovemmilla ja joustavammilla tavoilla ja tämän vuoksi taustajärjestöjen edustajien työpajoissa esiin tuomat näkökulmat ja ideat ovat erinomainen pohja yhteisöllisyyden kehittämissuunnitelmille.


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu