Skip to content
Etusivu Uutiset Pyöräilysäännöt pähkinänkuoressa

Pyöräilysäännöt pähkinänkuoressa

Polkupyörä on näppärä menopeli. Sillä pääsee nopeasti paikasta toiseen, kulkeminen on ilmaista ja kuntokin kasvaa. Pidä pyöräillessä (ja sähköpotkulautaillessa) mielessä perusliikennesäännöt, jotta kulkeminen on sujuvaa ja turvallista itsellesi sekä muille liikkujille.

Kokosimme muutamat tärkeät pyöräilijän liikennesäännöt tähän juttuun. Katso Pyöräliitto ry:n sivuilta tarkempi selostus tieliikennelain mukaisista pyöräilijä liikennesäännöistä. Varsinaiseen tieliikennelakiin voit tutustua Finlex-palvelussa.

Huomaa, että sähköpotkulaudoilla tulee noudattaa polkupyöräilyn liikennesääntöjä.

Aja pyörätiellä tai ajoradan reunassa

Pyörällä ja sähköpotkulaudalla on pääsääntöisesti ajettava pyörätiellä. Jos pyörätietä ei ole, täytyy käyttää ajoradan (eli arkikielessä autotien) oikeaa reunaa.

Vain alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä jalkakäytävällä, muuten ajaminen jalkakäytävällä on aina kielletty.

Moni pyörätie on yksisuuntainen

Nykyisen lain mukaan pyörätie on lähtökohtaisesti yksisuuntainen. Valitse siis aina menosuuntaan nähden oikeanpuoleisen kadunreunan pyörätie. Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä tai kaksisuuntaisella pyörätiellä tulee ajaa kaistan oikeassa reunassa.

Ole valppaana risteyksissä ja teitä ylittäessä

Lähesty tienylitystä ja risteystä vauhtia hiljentäen, jotta ehdit havainnoida muut tiellä liikkujat.

Väistä ja/tai pysähdy aina, jos liikennevalot, kärkikolmio tai stop-merkki niin osoittavat. Väistä oikealta tulevaa liikennettä ja suojatietä käyttäviä jalankulkijoita.

Auto ei ole aina väistämisvelvollinen pyöräilijään nähden, joten ole valppaana. Esimerkiksi suojatiellä pyöräilijä on väistämisvelvollinen, elleivät liikennemerkit muuta määrää. Kääntyvän tai liikenneympyrään tulevan auton tulee tosin aina väistää pyöräilijää.

Näytä kädellä suuntamerkki

Näytä kädellä suuntamerkki aina kun käännyt – myös esimerkiksi tien ylityksen jälkeen, ellet jatka eteenpäin. Kun näytät kääntymissuunnan, muut voivat ennakoida kulkemistasi ja välttää vaaratilanteet.

Jalankulkijaksi pyörää taluttamalla

Jos risteysalue tuntuu hankalalta tai matkasi varrelta puuttuu pyörätie, muttet halua siirtyä ajoradalle, voit aina hypätä pois pyörän selästä. Pyörää taluttaessa muutut jalankulkijaksi, jolloin voit käyttää jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä, liikennevaloja ja tienylityspaikkoja.

Muista kypärä, valot, heijastimet sekä soittokello

Kypärän käyttö on erittäin suositeltavaa, vaikka ilman sitä pyöräilevää ei rangaistakaan. Valot sen sijaan ovat pakolliset. Valkoista tai keltaista etuvaloa sekä punaista takavaloa tulee käyttää pimeällä ja hämärällä. Myös heijastimet eteen, taakse ja sivulle ovat pakolliset. Lisäksi pyörässä tulee olla soittokello tai muu äänimerkinantolaite ja toimivat jarrut.

Huomioi leveys, jos kuljetat tavaraa

Kuljettaessa polkupyörällä tavaraa, kuorma ei saa ulottua sivusuunnassa pyörän oman leveyden ulkopuolelle.

Lue lisää pyöräilijän liikennesäännöistä


Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu