Skip to content
Etusivu Opiskelijan talous Opiskelijan talous, osa 4: Vinkit sähkösopimuksen hankkimiseen

Opiskelijan talous, osa 4: Vinkit sähkösopimuksen hankkimiseen

Tässä viisiosaisessa sarjassa paneudumme opiskelijan talouteen. Neljäs osa käsittelee sähkösopimuksen tekemistä.

Sarjan aiemmissa osissa käsiteltiin kuukausibudjettia, ruokamenoja sekä opiskelijan tukia ja viimeisessä osassa käydään läpi kotivakuutusta. Voit tutustua aiheisiin katsomalla niistä julkaistavan videon tai aiheeseen liittyvän artikkelin.

Sähkösopimuksen tekeminen ei ole vaikeaa.

Oman sähkösopimuksen tekeminen ei ole vaikeaa. Jotta se hoituu sujuvasti, on hyvä tietää milloin ja miten sopimus kannattaa tehdä, ja mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota.

Alla olevalla videolla Oliver kertoo tarkemmin sähkösopimuksesta. Voit katsoa videon ja sen jälkeen kerrata neuvot tästä artikkelista.

Tee oma sähkösopimus, jos sähkö ei kuulu vuokraan

Jos sähkö ei kuulu vuokraan, täytyy sähkösopimus hankkia itse. Esimerkiksi kaikissa Hoasin soluasunnoissa sekä joissakin yksiöissä ja perheasunnoissa sähkö sisältyy vuokraan. Tieto tästä löytyy tekemästäsi vuokrasopimuksesta.

Sähkösopimus kannattaa hankkia, kun muuttopäivä on tiedossa

Sähkösopimus on syytä hankkia heti, kun tiedät tarkan muuttopäivän. Tällöin sähkö alkaa virrata asunnossa jo heti muuttaessasi sisään.

Sähkösopimus helposti netissä

Sopimuksen voi tehdä netissä sähköyhtiön verkkosivuilla. Monet sähköyhtiöt tarjoavat opiskelijasähkösopimuksia, joten kannattaa aloittaa googlaamalla ”opiskelijan sähkösopimus”.

Opiskelijan sähkösopimuksia pitäisi löytyä ainakin Heleniltä, Väreeltä, Vattenfallilta, Oomi Energialta ja Kotimaan Energialta. Vertaile tarjouksia ja valitse sopivin.

Sopimuksen tekemiseen netissä tarvitset asunnon tarkan osoitteen, omat henkilötietosi, pankkitietosi sekä tiedon siitä, oletko tekemässä sopimusta uuteen osoitteeseen vai oletko vaihtamassa sähkösopimusta vanhassa osoitteessa.

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta

Sähkön tuotannosta ja siirrosta vastaa yleensä kaksi erillistä yhtiötä. Tästä syystä saat yhden sähkölaskun sijaan kaksi erilaista laskua, sähkölaskun ja sähkönsiirtolaskun.

Kun sähkön tuottaja tuottaa sähköä esimerkiksi vesivoimalla, se lähettää tuotetun sähkön paikalliseen sähköverkkoon. Sähköverkossa paikallinen sähköverkkoyhtiö puolestaan siirtää sähkön eteenpäin eli jakelee sen asuntoihin.

Sähköntuotannon voi kilpailuttaa

Voit kilpailuttaa sähkön tuottajan ja valita millä tavalla tuotettua sähköä haluat kuluttaa. Sähköyhtiöillä voi olla tarjolla esimerkiksi vesi-, tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö

Koska sähkön toimittaa kotiisi aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, tätä osuutta sähkökuluista et voi kilpailuttaa. Sähkönsiirto on siis riippuvainen kotisi sijainnista, eikä valitsemallasi sähköntuottajalla ole siihen vaikutusta.

Sähköön kuluu 8-25 euroa kuussa

Tyypillisesti opiskelijan sähkösopimuksen hinta on noin 8-25 euroa kuukaudessa, mutta tämä vaihtelee oman kulutuksen sekä sopimukseen määriteltyjen hintaehtojen mukaan.

(HUOM: Edellä oleva hinta-arvio on annettu syksyllä 2021, jonka jälkeen sähkön hinnoissa on tapahtunut suurta nousua. Kuukausihinta saattaa siis olla huomattavasti korkeampi kuin 8-25 euroa.)

Omaa sähkönkulututusta kannattaa tarkkailla

Sähköä on syytä käyttää järkevästi ja esimerkiksi välttää sitä paljon kuluttavien laitteiden turhaa käyttöä. Maltillinen kulutus on ekologisesti järkevä teko, minkä lisäksi pieni kulutus voi myös pienentää sähkölaskua.

Kilpailuttamalla voit löytää edullisemman sopimuksen

Sähkösopimus on hyvä kilpailuttaa säännöllisesti. Tämä tarkoittaa, että toisinaan on hyvä selvittää, voisitko saada toisesta sähköyhtiöstä edullisemman sopimuksen. Jos parempi tarjous löytyy ja vanha sopimuksesi ei ole määräaikainen, voit vaihtaa yhtiötä edullisempaan. (Voit käyttää vertailuun yhteistyökumppanimme VertaaEnsin.fi:n hintavertailupalvelua.)

Sopimustyyppejä on monenlaisia

Sähkösopimusta tehdessä on hyvä selvittää ainakin seuraavat seikat:

  • Kiinteä vai kulutukseen perustuva hinta?
  • Noudattaako yksikköhinta sähköpörssin hinnanmuutoksia vai onko se joka kuukausi sama?
  • Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?
  • Sähkön alkuperä (tuotetaanko uusiutuvilla energiamuodoilla vai ei)?
    Yllä olevilla asioilla on vaikutusta lopulliseen sopimuksen hintaan, joten ne on hyvä käydä läpi ennen sähkösopimuksen solmimista.

Olet nyt varjossa ""devstaging"". Poistu